<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=1592025654268073&amp;ev=PageView &amp;noscript=1">
Simulatie  
uFund Online  
Nederlands

Netflix en Svod, een opportuniteit voor de belgische producenten ?

Netflix en Svod, een opportuniteit voor de belgische producenten ?

Netflix heeft onlangs een kantoor geopend in Brussel. De streaming gigant wil de Europese markt veroveren, met name in Brussel, om een economische activiteit op ons grondgebied uit te oefenen en dichter bij de Europese instellingen te staan.

De fiscale voordelen die in België worden toegekend zijn deze laatste niet ontgaan. Het platform wenst coproducties op te zetten met name dankzij de Belgische fiscale voordelen zoals Tax Shelter of de regionale steunfondsen Wallimage, Screen Brussels en Screen Flanders.

Netflix had aangekondigd dat er 1 miljard dollar zou worden geïnvesteerd in Europese producties, meer bepaald 221 projecten waaronder 153 producties. Bovendien heeft het platform onlangs een richtlijn opgelegd gekregen van de Audiovisuele mediadiensten die Netflix ertoe verplicht 30% producties van Europese makelij uit te zenden alsook een percentage van de gegenereerde inkomsten te herinvesteren in lokale producties.

Na in Amerika de kaap van de 60 miljoen abonnees te hebben overschreden, ziet Netflix Europa enerzijds als springplank naar een groot aantal nieuwe abonnees alsook als bevoorrader van lokale veelbelovende producties om haar aanbod te diversifiëren. De marktleider in streaming kan ook niet anders omwille van de concurrentie van nieuwe platformen zoals Disney+ of Fox die voortaan ook hun eigen producties aanbieden.

Dit alles komt dan ook ten goede aan de Belgische producenten die genieten van het succes van het platform om de zichtbaarheid van hun producties te vergroten. Netflix sloot ondertussen reeds partnerschappen met productievennootschappen zoals onder meer Labyrinthe Films en ging samenwerkingen aan met diverse auteurs.

De regisseur Julien Leclerc regisseerde vorig jaar de serie “La Terre et Le Sang", een Franco-Belgische coproductie uitgezonden op Netflix en geproduceerd door Labyrinthe Films in coproductie met Umedia. 2 miljoen op een totaal budget van 6 miljoen werd gefinancierd door middel van Tax Shelter en Wallimage deed hier nog 115.000 financiële steun bovenop. Het project was goed voor in het totaal aan 820.000 euro uitgaven voor de Belgische audiovisuele sector.

De film "Sentinelle" van dezelfde regisseur werd opgenomen in België en zal binnenkort op Netflix te zien zijn. Julien Leclerc zal ook een serie maken die gebaseerd is op zijn film “Braqueurs”. Deze serie wordt momenteel in België opgenomen en zal binnenkort op Netflix beschikbaar zijn.

Een ander voorbeeld in coproductie met Umedia is "Bronx", een film onder de regie van Olivier Marchal geproduceerd door Gaumont in samenwerking met Netflix. Deze film zal eveneens binnenkort op het platform te bekijken zijn.

Blog

Verminder de voorafbetalingen met 35% dankzij Tax Shelter* (2023)

Tax Shelter : een verantwoorde investering.

Recente wijzigingen van de Tax Shelter-wet